Home » Opleidingen » Opleiding Medisch Pedicure

Opleiding Medisch Pedicure

Wil jij je graag verder ontwikkelen en meer verdieping in het vak pedicure?

In onze opleiding medisch pedicure leren wij jou in 10 maand alles over de diabetische, reumatische, oncologische, spastische, oudere, sport- en kindervoeten en  specialistische technieken als orthese maken, nagelbeugels maken, drukvrij leggen en nagelreparatie. Kortom medisch pedicure is een echte verdieping in het vak pedicure.

De opleiding medisch pedicure onderscheidt zich van de cosmetisch pedicure door het uitvoeren van specialistische behandelingen, zoals de behandeling van de risicovoet. Deze voet heeft een verhoogd risico op complicaties, ten gevolge van ziekten als Reuma, Diabetes Mellitus, Spasticiteit, gebruik medicatie en andere oorzaken zoals ouderdom of verwaarlozing.

Verder past de medisch pedicure specialistische technieken toe, zoals nagelbeugeltechnieken, nagelreparaties, nagelprothesen, antidruktechnieken en orthesiologie. Deze behandelingen zijn preventief of gericht op pijn- en/of klachtenvermindering. Je kunt je zelf onderscheiden ten opzichte van de cosmetisch pedicure.

Bovendien zullen huisartsen, podotherapeuten, podologen, fysiotherapeuten en andere zorgverleners in de toekomst steeds vaker willen samenwerken met pedicures met een brede scholing, dus de medisch pedicure.

Cliënten, maar ook ziektekostenverzekeraars, worden steeds kwaliteitsbewuster en kritischer in hun keuze voor de pedicure. De vraag naar goed uitgeruste en breed opgeleide pedicures wordt door deze ontwikkelingen alleen maar groter.

Wij werken uitsluitend met kleine groepen, maximaal 10 cursisten en de opleiding is praktijkgericht. Hierdoor is er ruimte voor persoonlijke aandacht. Onze opleiding tot Pedicure wordt ondersteund door de Branche organisatie ProVoet.

Opleidingsduur en intensiteit
De opleiding medisch pedicure duurt ongeveer 10 maand. Je gaat dan 4 dagen á 7 uur en 6 dagdelen á 4 uur naar school. En daarnaast ga je thuis zelf de theorie leren. Maandelijks ga je een hele of halve dag naar school en moet er tussen de lessen door in je eigen praktijk geoefend worden. Verspreid over het opleidingsjaar volgt de opleiding de schoolvakanties.

Voor wie toegankelijk?
Voor de opleiding medisch pedicure is een branche diploma pedicure een vereiste. Het niveau van de opleiding kan je vergelijken met het niveau van een MBO 4 opleiding.

Reflectievaardigheden en Rapporteren ketenzorg
Tijdens de opleiding medisch pedicure is het onderdeel Portfolio assessment Reflectievaardigheden en Rapporteren ketenzorg een verplicht onderdeel en moet er een portfolio gemaakt worden. U krijgt van ons de informatie thuisgestuurd, zodat u weet aan welke eisen het portfolio moet voldoen. In het portfolio laat je zien dat jij in staat bent om te reflecteren op jouw eigen werk, kunt rapporteren aan aanverwante medische disciplines in de juiste bewoordingen, vaktaal en met de juiste onderbouwing en dat jij klinisch kan redeneren.

Stage
Tijdens jouw opleiding moet je minimaal 10 uur stagelopen in een medisch pedicure praktijk. Je hebt zelf de verantwoordelijkheid om een stageplek te vinden.

Studiemateriaal
Wanneer je gaat deelnemen aan de opleiding medisch pedicure hoort daarbij een zeer uitgebreide materialenpakket bij om de behandelingen te kunnen uitvoeren. Verder wordt er gebruikt gemaakt van de studieboeken van zoals de diabetische voet, reumatische voet, overige risicovoet, nagelbeugeltechniek, antidruktechniek, orthesiologie en nagelreparatietechniek. Dit zijn zeer overzichtelijke en praktische studieboeken.

Examens
Examens zullen worden afgenomen door een branche erkend examenbureau. Je moet je 4 keer een theorie examen, 2 keer praktijkexamen en 1 keer een assessmentgesprek afleggen. Bij voldoende deelname, vinden de theorie examens op onze les locatie plaats. Geslaagd? Dan ontvang je het branche (BRAVO) diploma Medisch Pedicure.

 • de code van het voetverzorgingsbedrijf
 • anamnese afnemen
 • blauwdrukken maken en beoordelen
 • diabetische voet
 • reumatische voet
 • oncologische voet
 • oudere voet
 • nagelbeugels plaatsen
 • ortheses maken
 • antidruk toepassen
 • nagelreparaties
 • Portfolio reflecteren en rapporteren

 

Lesdag Start datum Locatie Lestijden
donderdag  12 september 2024 Deurningen  09.30 tot 16.00 uur

 

Investering
Inschrijfgeld 125,00
Lesgeld 1.975,00
Examengeld 1.405,00
Boeken 395,00
Materialenpakket* 495,00

Mogelijkheid tot betaling van lesgeld in 12 gelijke maandelijkse termijnen door middel van automatische incasso. Onze opleidingen zijn vrijgesteld van btw en onder voorbehoud van prijswijzigingen door derden. Minimale deelname van 6 cursisten *Materiaalkosten zijn afhankelijk van welke materialen u reeds in uw praktijk gebruikt en kunt u zelf aanschaffen bij de groothandel.