Home » Opleidingen » Pedicure opleiding

Pedicure opleiding

In onze pedicure opleiding leer je alles over het verantwoord uitvoeren van een goede voetbehandeling. 
Een goede voetbehandeling is onmisbaar. Onze voeten dragen ons dagelijks waar we ook heen gaan en wat we ook doen.

“…Kortom, Pedicure is een dankbaar en veelzijdig beroep met veel mogelijkheden. Er is een enorm tekort aan goede pedicures! Uit brancheonderzoeken blijkt dat de vraag naar goede Pedicures enorm toeneemt…”

De opleiding tot pedicure is flexibel. Dit betekent dat je elk moment kunt starten en dat de opleiding altijd doorgaat. De theorie leer je vanuit huis. Praktijkdagen worden periodiek ingepland.

Als pedicure behandel je voeten en voetproblemen. Er is daarbij aandacht voor de verzorging van huid- en nagelaandoeningen en geef je schoenadviezen. Zo nodig verwijs je door naar andere disciplines en verkoop je producten en diensten. Je hebt vaak ook een eerste signaalfunctie bij aandoeningen aan de voet of de voethuid.

Het pedicure vak is een belangrijk en dankbaar beroep dat je veel tevreden klanten zal opleveren.

Waar kun je werken?
Als Pedicure kun je het beroep op vele manieren uitoefenen:
– een eigen praktijk aan huis
– ambulant, bij cliënten thuis
– in combinatie met het beroep schoonheidsspecialiste
– als deeltaak bij het hoofdberoep zieken- of bejaardenverzorger
– bij bedrijven, waaraan een pedicuresalon is verbonden, zoals schoenenzaken of schoonheidssalons
– als assistent bij een zelfstandig Pedicure
– als Pedicure in ziekenhuizen of psychiatrische inrichtingen.

Wat leer ik in deze opleiding?
Om goed en veilig te kunnen behandelen is een goede en praktische opleiding nodig. Dat begint met een brede theoretische basis. Deze kennis heb je nodig om verantwoord pedicurebehandelingen uit te kunnen voeren. In de praktijklessen leer je niet alleen alle beroepsvaardigheden, maar ook beroepsethiek en klantgericht werken.

Vooropleiding nodig?
Je hebt geen vooropleiding nodig om de opleiding tot pedicure te doen. Een goede beheersing van de Nederlandse taal is wèl gewenst.

Het niveau van de opleiding tot pedicure is vergelijkbaar met MBO niveau 3. Generieke vakken als Nederlands, Engels en rekenen zijn geen onderdeel van deze opleiding.

Opleidingsintensiteit en -duur
Voor deze opleiding is er een studiebelasting van circa 87 contacturen en gemiddeld 4 uur per week aan zelfstudie.
De studieduur van deze opleiding is afhankelijk van hoe snel jij door de lesstof en praktijkdagen gaat. Je kunt de opleiding in enkele maanden afronden. Maar werk je ernaast, dan heb je waarschijnlijk meer tijd nodig. Gemiddeld doen onze studenten 5 tot 10 maanden over deze opleiding en studeren ze 4 uur per week. Verspreid over het opleidingsjaar volgt de opleiding de schoolvakanties.

Theorie
Je start direct na aanmelding met de theorie. De theorie van de opleiding doe je thuis op eigen tempo met behulp van de theorie boeken. Bij de opleiding krijg je een theoriewijzer waarin precies verteld wordt wat je moet leren en weten voor de examens.

Praktijk
Wij werken uitsluitend met kleine groepen, maximaal 10 cursisten in de praktijklessen. Hierdoor is er ruimte voor persoonlijke aandacht en praktijkgericht onderwijs. Elke praktijkles wordt een voetonderzoek uitgevoerd, waarbij blauwdrukken worden gemaakt en geïnterpreteerd en de anamnese wordt afgenomen en een complete voetbehandeling uitgevoerd.

Dagopleiding:   22 weken  – 1 ochtend per week (van 9.00 tot 12.00 uur)

Stage tijdens de opleiding
Je moet tijdens de opleiding 10 uur stage lopen en de daarbij behorende stage-opdrachten zijn een onderdeel van jouw portfolio. Je hebt zelf de verantwoordelijkheid om een stageplek te vinden.

Voorbereiden op zelfstandig ondernemerschap
Het portfolio ondernemen is een onderdeel van het erkende diploma pedicure. Hiervoor moet je een portfolio schrijven en de te maken opdrachten hiervoor staan in het studieboek die je ontvangt zodra je start met de opleiding.
Heb je hulp nodig bij het maken van de portfolio? Meld je dan aan voor de module ondernemersvaardigheden.

Ontvang ik een erkend diploma?
Om een erkend Bravo Diploma Pedicure van ProVoet diploma te kunnen krijgen, doe je alle examens bij Exuive te Amersfoort. Deze onafhankelijke exameninstelling is door de brancheorganisaties aangewezen om dit te mogen doen. Zij zorgen ervoor dat jouw diploma aan alle eisen voldoet.

Met een Bravo Diploma kun je je aanmelden bij de brancheorganisatie ProVoet. En je kunt doorstuderen voor een beroep waarvoor je vergoedingen van de zorgverzekering krijgt.

Examens
Om het erkende diploma pedicure te halen, moet je 4 keer een theorie examen, 1 keer een praktijkexamen en 1 keer een assessmentgesprek ondernemen afleggen. Zodra je er klaar voor bent, schrijf je je in voor een examen. Dit doe je uiterlijk een maand van te voren. De examendata staan vermeld in het studieboek die je ontvangt wanneer je met de opleiding start. Na inschrijving, ontvang je een oproep.
Bij voldoende deelname, vinden de theorie examens op onze leslocatie plaats.

 • Algemene anatomie en fysiologie
 • Specifieke anatomie en pathologie
 • Orthopedie en praktijktheorie
 • Materialenkennis; apparatuur, werkstoffen, hulpmiddelen
 • De inrichting van een praktijk
 • Hygiëne, Arbo, milieu
 • Bedrijfshandboek
 • Voetonderzoek uitvoeren
 • Blauwdrukken interpreteren
 • Anamnese afnemen
 • Nagels knippen
 • Nagelomgeving verzorgen
 • Eelt, likdoorns en kloven behandelen
 • Pathologische nagels behandelen
 • Ingroeiende nagels behandelen
 • Mycose nagels behandelen
 • Werken met de pedicuremachine
 • Werken met instrumenten en materialen
 • Voorbereiden op zelfstandig ondernemerschap
Lesdag Start datum Lestijden
dinsdag  17 september 2024  09.00 tot 12.00 uur
woensdag  18 september 2024  09.00 tot 12.00 uur
Investering
Inschrijfgeld 125,00
Lesgeld 2.395,00
Boeken en syllabussen 395,00
E-Learning compleet pakket theorie 250,00
Totaal examenkomsten 1.155,00
Materialenpakket** va € 494,00

Werkkleding en schoenen zijn niet inbegrepen bij het materiaalpakket.
Bij betaling in 6 maandelijkse termijnen wordt het lesgeld met 10% verhoogd. De termijnen worden via automatische incasso
rond de 15e van de maand van je bankrekeningnummer geïncasseerd.

Onze opleidingen zijn vrijgesteld van btw en onder voorbehoud van prijswijzigingen door derden. Minimale deelname van 5 cursisten

**Het materialenpakket wordt rechtstreeks besteld bij de groothandel en de groothandel zal rechtstreeks aan u factureren.
De kosten van het materialenpakket zijn excl. btw.